Imorgon börjar gröna februari och det betyder att jag kommer tipsa om mina bästa vegetariska recept tillsammans med ett gäng andra härliga bloggare för att inspirera fler att prova på, eller laga mer vegetarisk mat. Detta kommer ske varje måndag under hela februari.

Om du funderar på varför är det så bra att äta vegetarisk så har vi sammanfattat de viktigaste anledningarna nedan:

För hälsan
Vegetarisk mat har många hälsofördelar t.ex. lägre risk för diabetes, viss typ av cancer och hjärt- och kärlsjukdomar. Och nej, det är inte svårt att få i sig tillräckligt med protein, i alla fall så länge du är en glad motionär. Genom att ge grönsakerna mer utrymme när du lagar mat så ökar chansen att du kommer närmare de rekommenderade 500 g frukt och grönt per dag.

För ekonomin
Vegetarisk mat är billig, i alla fall så länge du håller dig ifrån dyra halvfabrikat och ”köttersättningsprodukter”. Välj rotfrukter, grova grönsaker, bönor och linser.

För nya smaker
Genom att bestämma dig för att äta mer vegetariskt kommer du hitta nya sätt att laga mat och du kan lägga till fler maträtter till din repertoar.

För miljön
Rotfrukter, grönsaker och baljväxter är klimatsmarta. Att producera kött kräver mer energi och ger upp till 100 gånger högre koldioxidutsläpp.

Slutsats
Vad du väljer att äta är avgörande för hur stor klimatpåverkan du bidrar till. Att äta vegetariskt och ekologiskt är det viktigaste du kan göra för att vara mer klimatsmart. Ekologisk odling sker utan konstgödning och har ungefär hälften så stora utsläpp av växthusgaser som icke-ekologiska. Att maten i vissa fall har transporterats längre har mindre betydelse.

Här hittar du de som är med och sprider vegetarisk inspiration:

Nellie på Min vardagshälsa

Catrin på The veganista

Alexandra på I gott sällskap

Sylvia på Vibrant food stories

Tina på Grönt varje dag

Hoppas ni tar er en titt hos dem och inspireras till en grönare vardag!

Vill du ha ännu mera inspiration eller diskutera vegetarisk mat får du gärna gå med i min grupp: vegetariska receptet från hela världen på facebook.

image

2 thoughts on “Gröna februari – för en hälsosam och klimatsmart månad

  1. Pingback: Kikärtsburgare – Sandy's food n craft

  2. Pingback: Vegetariska dagen & Pasta Arrabiata! - grönt varje dag

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *